Acupunctuur Maastricht

Acupunctuur Maastricht

Acupunctuur in Maastricht centrum: Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde TCM verklaart men ziekte en gezondheid :

Levensenergie of wel Chi genoemd circuleert door 12 meridianen die een verbinding hebben naar alle organen en de lichaamsfuncties ondersteunen. Deze 12 meridianen bevinden zich zowel aan de rechterzijde als ook aan de linkerzijde van het menselijk lichaam. Daarnaast is er sprake van de Wondermeridianen Meridianen.

Een tekort of overmaat aan Qi, Chi of energie kan voor problemen in het lichaam zorgen.
Qi vindt haar oorsprong in de Jing. Dit is ieders bron waar het leven mee begint en gevormd is door de energie die wij meekrijgen van onze ouders en voorouders. Men zou het ook erfelijkheid of onze constitutie, kunnen noemen.

Daarbij gaat de TCM van het Yin Yang principe uit.

Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit,  waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden.

Het universum; alles wat er is en niet is, wordt de Tao (of Dao) genoemd. De Tao is niet te kennen, te begrijpen of te duiden. De Tao manifesteert zich in 2 tegengestelde waarden: yin en yang. Dit zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad; beide waarden bestaan slechts in relatie tot elkaar. Je kunt ‘lang’ uitsluitend lang noemen in relatie tot ‘kort’; beide kunnen dus niet afzonderlijk (op zichzelf) bestaan.

Yin wordt in verband gebracht met de donkere maan (die afgekeerd is van de zon) en staat zonder oordeel voor de vrouwelijke natuur. Yang wordt in verband gebracht met de heldere zon en komt overeen met mannelijke natuur. Yin: de donkere zijde van de berg en yang: de lichte zijde van de berg.

Yin en yang zijn de uitdrukkingsvormen van de Tao en hebben op zichzelf geen waarde. Je kan dus nooit een yin- of yang-mens zijn in absolute zin! Het is altijd én én.

Yin en yang worden in de regel met respectievelijk zwart en wit aangegeven. Yin en yang zijn ‘gevangen’ in een cirkel, die symbool staat voor de tao; taöisme het Taijitu (太極圖), ook bekend als het T’ai Chi-symbool.

Yin yang toont zich (manifesteert zich) volgens een aantal principes:

  • Yin en yang is geen statisch fenomeen; het is een dynamisch proces, dat nooit stopt of gestopt kan worden.
  • Alle verschijnselen in het universum zijn gebonden aan de dynamiek/beweging van het yin-en-yang-principe.
  • Iets heeft altijd een yin- én een yang-kant; wanneer iets Yin genoemd wordt, is ook yang aanwezig. Het absolute yin of absolute yang bestaat niet. Er bestaat geen absoluut donker of licht; in de nacht wanneer het donker is, kan men toch zien en overdag zijn er altijd schaduwen.
  • Iets kan pas yin of yang genoemd worden wanneer men het vergelijkt met iets anders.
  • Yin en yang zijn onderling verbonden, wanneer een waarde te groot wordt, dan remt de ander af.
  • Yin is de veroorzaker van yang; hetgeen in het symbool tot uitdrukking komt door de witte stip in donkere yin.
  • Yang is de veroorzaker van yin; hetgeen in het symbool tot uitdrukking komt door de zwarte stip in het lichte yang.

Niets in het universum is volledig yin of volledig yang. Wanneer men door de cirkel van het yin-yang symbool een verticale lijn tekent, dan ziet men dat in de ene waarde ook de andere aanwezig is (de halve cirkel). De twee stippen geven aan dat het ene het begin van het ander is, dat yang het begin is van yin en yin het begin van yang.

Deze harmonie zorgt voor balans en voorkomt klachten en ziekte.

In een der oudste leerboeken over geneeskunde, de “Nei-Tjing” het ‘Boek van de Gele Keizer’ uit 200 à 300 v. Chr. werd acupunctuur reeds besproken.

Acupunctuur is dan ook al een heel oude geneeswijze, veel ouder dan onze reguliere geneeskunde.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak plannen? Neem gerust contact met ons op.

Acupunctuur bij pijnklachten

Acupunctuur kan worden toegepast bij de behandeling van een diversiteit aan klachten. Deze behandeling behoort tot de Traditionele Chinese Geneeskunde en ieder ziekenhuis in China heeft een eigen acupunctuur afdeling. De WHO, World Health Organisation, heeft deze geneeswijze dan ook erkend als bewezen behandeling. Wanneer u interesse heeft in een behandeling dan bent u van harte welkom bij Therapeutische Praktijk Kersten.

Klachten behandelen met acupunctuur

Klachten als onder meer hoofdpijn, migraine en reuma worden behandeld. Daarnaast kan het worden toegepast bij het behandelen van diverse verslavingen. Veel mensen zijn van mening dat de behandeling uitsluitend werkt wanneer men erin gelooft. Echter, niets is minder waar. Acupunctuur is bewezen effectief. Hierover leest u meer op de website acupunctuur Maastricht.

Voorbeelden van klachten waarmee u bij ons terecht kunt.

• Hoofdpijn
• Migraine
• Clusterhoofdpijn
• Darmklachten
• Fybromyalgie
• Stress, Burn-out
• Slapeloosheid
• Rug-, nek-. schouderklachten
• Alle soorten pijnklachten waarmee u uitgedokterd bent!
• Lichamelijke klachten zonder medische duidelijke oorzaak.acupunctuur maastricht

 

Contact

Uiteraard kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen wanneer u eerst meer wilt weten over wat een behandeling voor u kan betekenen.

Bel dan naar 06 – 13 97 40 23.
U bent van harte welkom voor acupunctuur Maastricht. Therapeutische Praktijk Kersten is gevestigd Maastrichter Pastoorstraat 14, 6211 BV Maastricht

Naast consulten geven wij in Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten ook cursussen en opleidingen.